Dövme Sanatına
II. Dövme Sanatı
III. Dövme Sanatının Değişik Stilleri
IV. Dövme Yaptırma Dönemi
V. Dövme Sanatçısı Tarzı
VI. Dövme Bakımı ve Sonrası Bakım
VII. Dövme Silme
VIII. Dövmeler ve Sıhhat
IX. Dövmeler ve Camia
Sıkça Sorulan Mevzular
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Dövme | Derinin dermis tabakasına mürekkep enjekte edilerek meydana getirilen kalıcı bir tasarımdır. |
Dövme sanatçısı | Dövme yapma hikayesinde uzmanlaşmış fert. |
Dövme yaptırma | Dövme yaratma periyodu. |
Mürekkep | Dövme yapımında kullanılan pigment. |
Sanatsallık | Dövme yaratmada lüzumlu olan yetenek ve yaratıcılık. |
II. Dövme Sanatı
Dövme binlerce senedir var olmuştur ve MÖ 5.000’e kadar uzanan Mısır’daki mumyalarda dövmeli vücutlara dair kanıtlar bulunmuştur. Dövmeler dünyanın dört bir yanından insanlarda bulunmuştur ve dini ritüeller, hüviyet tayin ve güzellik şeklinde muhtelif amaçlar için kullanılmıştır.
20. yüzyılın başlarında dövme, karşı kültür ve isyanın bir işareti olarak görülüyordu. Sadece son yıllarda dövmeler giderek daha popüler hale geldi ve artık bir kendini anlatım etme ve sanat biçimi olarak görülüyor.
Günümüzde birçok değişik dövme stili vardır ve dünyanın her yerinde müşterileri için hususi tasarımlar yaratabilen dövme sanatçıları vardır. Dövme kalıcı bir sanat biçimidir, bundan dolayı hayatınızın geri kalanında seveceğiniz bir tasavvur seçmeniz önemlidir.
III. Dövme Sanatının Değişik Stilleri
Dövme sanatının birçok değişik stili vardır ve her birinin kendine has özellikleri vardır. En popüler stillerden bazıları şunlardır:
Her dövme sanatı stilinin kendine has bir zamanı ve teknik seti vardır. Örnek olarak, geleneksel Amerikan dövmesi 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkmıştır ve kalınca çizgileri, parlak renkleri ve realist görüntüleri ile karakterizedir. Öte taraftan Japon dövmesi 18. yüzyıla dayanan oldukça daha uzun bir tarihe haizdir. Karmaşa tasarımların, parlak renklerin ve sembolizmin kullanması ile karakterizedir.
Şahsi tarzınız mutlaka, size hitap eden bir dövme sanatı türü ne olursa olsun vardır. Dövme yaptırmayı düşünüyorsanız, araştırmanızı yapmanız ve ilgilendiğiniz dövme sanatı tarzında uzmanlaşmış bir sanatçı bulmanız önemlidir.
IV. Dövme Yaptırma Dönemi
Dövme yaptırmak büyük bir karardır ve araştırmanızı yapmanız ve sürece hazır olduğunuzdan güvenilir olmanız önemlidir. Dövme yaptırmanın adımları şunlardır:
- Bir tasavvur seçin.
- Emin bir dövme sanatçısı bulun.
- Buluşma alın.
- Cildinizi hazırlayın.
- Dövme yaptır.
- Dövmenizin bakımına ihtimam gösterin.
Bu adımların her biri hakkındaki daha detaylı data için lütfen şuraya bakın: Dövme yaptırmak kılavuz.
V. Dövme Sanatçısı Tarzı
Bir dövme sanatçısı kura çekmek mühim bir karardır. Deneyimli, kabiliyetli ve itibarlı birini seçtiğinizden güvenilir olmak istersiniz. Bir dövme sanatçısı seçerken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey şunlardır:
- Araştırmanızı yapın. Çevrimiçi yorumları okuyunuz ve arkadaşlarınıza ve ailenize önerilerde bulunmalarını isteyin.
- Sanatçının portföyüne bakın. Bu size onların seçimi ve yetenek seviyesi hakkındaki iyi bir düşünce verecektir.
- Sanatçıyla şahsen tanışın. Bu size sorular sorma ve kişiliği hakkındaki düşünce edinme şansı verecektir.
- Sanatçının ücretleri ve politikaları hikayesinde basit olduğunuzdan güvenilir olun.
Kendinizi basit hissettiğiniz bir dövme sanatçısını bulduktan sonrasında dövmenizi yaptırma sürecine başlayabilirsiniz.
VI. Dövme Bakımı ve Sonrası Bakım
Dövme yaptırdıktan sonrasında, enfeksiyonu önlemek ve muntazam bir halde iyileşmesini sağlamak için dövmeye müsait biçimde bakmak önemlidir. İşte dövme bakımı ve daha sonra bakım için birtakım ipuçları:
- Dövmenize dokunmadan ilkin ve sonrasında ellerinizi sudan geçirin.
- Dövmenizi pak ve kuru tutun.
- Dövmenize günde iki kere ince bir katman halinde antibakteriyel merhem sürün.
- Dövmenize sürtünen dar kıyafetler giymekten ya da takılar kullanmaktan kaçının.
- Dövmenizi koparmayın ya da çizmeyin.
- Kızarıklık, şişlik ya da apse şeklinde enfeksiyon emareleri yaşarsanız hemen doktorunuza görünün.
Bu ipuçlarını takip ederek dövmenizin muntazam bir halde iyileşmesini ve en iyi biçimde görünmesini sağlayabilirsiniz.
VII. Dövme Silme
Dövme silme, dövmeyi ciltten çıkarma işlemidir. Zor ve pahalı bir muamele olabilir, sadece doğru tedaviyle iyi sonuçlar elde etmek mümkündür. Her biri kendi avantajları ve dezavantajları olan birçok değişik dövme silme yöntemi vardır. En yaygın yöntemler şunlardır:
- Lazer epilasyon
- Kriyoterapi
- Cerrahi eksizyon
- Dermabrazyon
- Kimyasal peeling
Dövmeyi çıkarmak için en iyi metot dövmenin boyutuna, konumuna ve rengine bağlı olacaktır. Lazerle çıkarma, dövmeleri çıkarmak için en müessir yöntemdir, sadece pahalı ve acı verici olabilir. Kriyoterapi, cerrahi eksizyon ve dermabrazyon, lazerle çıkarmadan daha azca etkilidir, sadece daha ucuzdur ve daha azca acı vericidir. Kimyasal peelingler öteki yöntemler kadar müessir değildir, sadece nispeten ucuzdur ve ağrısızdır.
Dövme silme işlemi, dövmenin boyutuna ve yerine bağlı olarak birkaç ay hatta birkaç sene sürebilir. Sabırlı olmak ve doktorunuzun ya da teknisyeninizin talimatlarını kovuşturmak önemlidir. Dövme silme işleminin neticeleri oldukça tatminkar olabilir, sadece bunun kalıcı bir muamele bulunduğunu unutmamak önemlidir.
Dövmeler ve Sıhhat
Dövmeler çoğu zaman güvenilir kabul edilir, sadece dövme yaptırmanın birtakım potansiyel sıhhat riskleri vardır. Bu riskler şunlardır:
* Enfeksiyon: Dövme de dahil olmak suretiyle ciltteki herhangi bir yırtık, enfeksiyon riskinizi artırabilir. Dövmelerle ilişkili en yaygın enfeksiyon türü, bakteri, virüs ya da mantarlardan kaynaklanabilen cilt enfeksiyonudur. Cilt enfeksiyonunun emareleri içinde kızarıklık, şişlik, ağrı ve iltihap bulunur.
* Alerjik tepki: Birtakım kişilerde dövmede kullanılan mürekkebe ya da öteki malzemelere karşı alerjik tepki görülebilir. Alerjik tepki emareleri içinde kurdeşen, kaşıntı ve şişlik yer alabilir.
* Kan yöntemiyle bulaşan hastalıklar: Dövmeler ek olarak hepatit B ve C ve HIV şeklinde kan yöntemiyle bulaşan rahatsızlıkları da yayabilir. Bu hastalıklar enfekte kanla münasebet yöntemiyle yayılır.
* Öteki riskler: Dövme yaptırmanın bununla beraber getirmiş olduğu öteki potansiyel riskler içinde yara izi, keloid oluşumu ve sinir hasarı yer alır.
Dövme yaptırırken komplikasyon riskini en aza indirmek için adımlar atmak önemlidir. Bu adımlar şunları ihtiva eder:
* Steril iğneler ve mürekkepler kullanan saygı duyulan bir dövme sanatçısı kura çekmek.
* Dövme yaptırmadan ilkin ve sonrasında ellerinizi yıkamak.
* Dövmenin pak ve kuru tutulması.
* Güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçının.
* Dövme sanatçınızın bakım talimatlarına uyun.
Herhangi bir enfeksiyon emaresi ya da alerjik tepki yaşarsanız, derhal doktorunuza başvurun.
IX. Dövmeler ve Camia
Dövmeler yüzyıllardır insan kültürünün bir parçası olmuştur ve günümüzde de popüler bir kendini anlatım etme biçimi olmaya devam etmektedir. Sadece, dövmelerin camia tarafınca algılanma biçimi zaman içinde değişmiştir. Birtakım kültürlerde dövmeler güzellik ya da statünün bir işareti olarak görülürken, bazılarında ise tabu ya da hatta illegal olarak kabul edilir.
ABD Birleşik Devletleri’nde dövmelere karşı tasarruf son yıllarda daha kabul edici hale geldi. Sadece, dövmelere negatif bakan, bilhassa de onları çete faaliyetleri ya da suçla ilişkilendiren birtakım insanoğlu hala var.
Birtakım insanların dövmelerle hala ilişkilendirdiği negatif çağrışımlara karşın, dövmeler her yaştan ve geçmişten insan içinde giderek daha popüler hale geliyor. Bunun bir sebebi de dövmelerin artık her zamankinden daha görünür olması. Geçmişte dövmeler çoğu zaman kıyafetlerin altında gizliydi, sadece bugün çoğu zaman vücutta bariz bir halde sergileniyorlar.
Dövmelerin artan görünürlüğü, anlamlarının ve önemlerinin daha iyi anlaşılmasına yol açtı. İnsanlar artık dövmeleri bir kabahat ya da sapkınlık işareti olmaktan ziyade şahsi bir anlatım biçimi olarak görme eğiliminde.
Dövmeler etrafındaki damgalanma azalmaya devam ettikçe, gelecek yıllarda daha da popüler hale gelmeleri muhtemeldir. Bunun sebebi, dövmelerin kendini anlatım etmenin ve başkalarıyla irtibat kurmanın benzersiz bir yolunu sunmasıdır.
S: Dövme ile piercing arasındaki ayrım nelerdir?
A: Dövme, mürekkebin cildin dermis tabakasına yerleştirilmesiyle açılan kalıcı bir tasarımdır. Piercing, çoğu zaman kulak memesi ya da burun yöntemiyle ciltte bir delik oluşturulmasıdır.
S: Dövme yaptırmak ne kadar vakit alır?
A: Bir dövme yaptırmanın ne kadar süreceği, tasarımın boyutuna ve karmaşıklığına bağlıdır. Minik bir dövme 30 dakika kadar kısa bir müddette tamamlanabilirken, büyük ya da karmaşa bir dövme birkaç saat hatta günler sürebilir.
S: Dövme yaptırmanın maliyeti ne kadar?
Bir dövmenin maliyeti, tasarımın boyutuna, karmaşıklığına ve konumuna bağlı olarak değişmiş olur. Minik bir dövmenin yaklaşık maliyeti ortalama 100 dolarken, büyük ya da karmaşa bir dövmenin maliyeti birkaç bin dolar olabilir.
0 Yorum